Het begin

Bennie Harmelink en Theo Broekhuis begonnen in 1987 deel te nemen aan regionale trekkerslepwedstrijden. Ze kwamen uit in de klasse superstandaard. Getrokken werd met twee tractors n.l.: een Fiat 980 en een Fiat 1000. Vele prijzen werden door hun behaald. In 1991 werd de Torrino van Kees Clemens gekocht. Deze tractor was in 1986 tweemaal Nederlands kampioen geworden in de superstandaardklasse bij de NTTO. Na twee jaar alles te hebben gewonnen bij de regionale wedstrijden werd het tijd om eens verder te kijken.

De tractor had inmiddels een naam gekregen: ZAPO. Een samenvoeging van de beide huisnamen van Bennie en Theo: "Zandvert" en "Pöste".

Naar de NTTO

In het jaar 1994 werd gestart bij de NTTO.
In het volgende jaar werd er getrokken met 3 turbo's met een relatief kleine 5,5 1iter motor die toch moeite had om in het sterke deelnemersveld goed te presteren.
In de winter van 1995-1996 werd een complete nieuwe tractor gebouwd met een 8,2 liter Fiat motor die werd opgeboord tot 8,5 liter.

 

Ook werd complete nieuwe beplating aangeschaft. De jaren 1996 t/m 1999 zijn jaren geweest met goede resultaten zoals een tweede plek op het Nederlandse karnpioenschap in de 4,4 ton klasse en een zesde plaats op het EK. Het ZAPO-team is inmiddels gegroeid naar drie personen. Jeroen is er bij gekomen om alle technische ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden.

Van diesel naar alcohol

In de winter van 1999-2000 werd de grote overstap gemaakt van diesel naar methanol. In het eerste jaar gaf dit wel de nodige moeilijkheden maar aan het eind van het seizoen bleken deze redelijk onder de knie te zijn.

Nieuwbouw Zapo

In 2005 werd er gestart met het bouwen van een vernieuwde Zapo. De vertrouwde Fiat Winner motorkap moest plaats maken voor een New Holland TVT 190 kap, en het framewerk werd ook vernieuwd. De motor werd vervangen door een Cummins en de versnellingsbak werd een reverser. Uiteindelijk kwam de trekker in 2006 op de baan, en in dit jaar werd ook het team versterkt door Wilco. In 2008 werd een ander vervoermiddel aangeschaft welke helemaal gemodificeerd moest worden. In eind 2009 kwam Edwin (voormalig lid Hurricane team) het team versterken, en dit was ook het jaar dat de Zapo de "Puller The Year" prijs in ontvangst mog nemen.

Copyright ZAPO © 2013. 

All Rights Reserved.